Documenten

Carnet de Passage

Het Carnet de Passage is een douane document dat er voor zorgt dat je geen invoer en geen uitvoer belasting betaald of terug gevraagd hoeft te worden. Er zijn landen waar ze niet naar een carnet vragen als je binnenkomt. Maar soms is dit wel verplicht en kunt je problemen krijgen bij vertek uit een land. Bij de ADAC op de site is een overzicht van de landen waar het verplicht is en waar het aangeraden wordt af te stempelen. Aangeragen wordt om zowel bij de aangeraden landen en de verplichte landen in en uit te laten stempelen. In veel landen kun je aan de grens ook iets regelen i.p.v. een carnet (passavant) maar dat kost dan geld én tijd. Alleen Egypte kom je niet in zonder carnet. Nieuwe Carnets de Passage worden vanaf 1 september 2005 uitgegeven door de ADAC, de Duitse zusterclub van de ANWB. Hiervoor kun je terecht op een pagina van de ADAC waar alle informatie en benodigde aanvraagformulieren te downloaden zijn.

Bij de Rabobank kun je contact opgenomen met Trade Services in Utrecht. Daar weten ze precies hoe e.e.a. geregeld moet worden. De bedoeling is bij je eigen vestiging het standaardformulier in te vullen voor de aanvraag van een bankgarantie en daar voeg je het formulier van de ADAC aan toe. Dat setje wordt naar Trade Services gestuurd die het in orde maken met de Rabobank in Duitsland, die op zijn beurt weer de garantie geeft aan de ADAC.

Het Carnet de Passage is een jaar geldig na afgifte. Verlengen kan niet. Je moet een nieuwe aanvragen (en betalen) en laten opsturen. Met beide carnets moet je dan naar de douane (bij een grensovergang) en daar het oude carnet laten uitstempelen en het nieuwe carnet laten instempelen. Dan kun je het oude carnet terugsturen. Voor eventueel verlengen in Zuid Afrika zie Carnet renewal.

Internationaal rijbewijs

Het internationaal rijbewijs is aan te vragen bij de ANWB. Het s 1 jaar geldig.

Internationaal kentekenbewijs

Het internationaal kentekenbewijs (carte gris) is aan te vragen bij de ANWB.

Verzekering

De DAF verzekeren buiten het groene kaart gebied heeft geen zin omdat de verzekering daar niet uitkeert. Het is echter wel mogelijk (en wenselijk) om een verzeketing aan de grens te kopen. Voor sommige landen is dit per land apart maar er zijn ook verzekeringsgebieden. Zo heb je de Gele (Comesa Yellow card), Bruine (Ecowas Carte brune), Oranje (Orange card) en Rose (Pink Card). Als er meerdere landen aan gedaan worden binnen een gebied is het makkelijk om een gebieds verzekering af te sluiten, maar dit is niet altijd goedkoper.

Voor jezelf heb je een ziektenkostenverzekering. Als je ingeschreven blijft in Nederland ben je verplicht je ziektenkostenverzekering aan te houden. Hier bovenop moet je een globetrotterverzekering afsluiten omdat je normale verzekering lang niet alles vergoedt als je voor langere tijd in het buitenland verblijft (kijk in de voorwaarden). Als je je uitschrijft uit Nederland (emigreert) dan kun je de ziektenkostenverzekering opzeggen en alleen een globetrotterverzekering afsluiten (wel één die de medische kosten ook dekt). Het grote voordeel hiervan is dat het heel veel geld scheelt.