Verslagen over Egypte

Saudi Arabie
Toegevoegd door Henk Jan v.d. Broek op 18-01-2011 16:08:07

Jeddah, Saoedi Arabië

Om een uur of tien meren we aan in Jeddah. We mogen echter pas om twee uur van de boot af. Van nu af aan ben ik gesluierd, dit valt niet mee met al die wind...Ook heb ik mijn bijpassende zwart met gouden borduursels gewaad aan, mooi hoor! Eenmaal benee aan wal stappen we een bus in. Deze bus brengt ons naar een immens immigratiegebouw. Hier loop ik ACHTER Henk aan. We moeten eerst bij een meneer langs die ons paspoorten registreert, hierna gaan we naar een meneer die ons invoert, dit gaat gepaard met vingerafdrukken d.m.v. een wel erg high-tech machientje en wordt er ook een foto gemaakt van het gezicht. Hierna moet de tas door een röntgenapparaat en dan, jawat dan? We lopen naar een andere grote hal waar Henk vraagt aan een official waar de Daf is. Meneer Jasser gaat dit voor ons uitzoeken, maar biedt ons eerst een koekje aan. Hij wijst Henk de weg naar een ander en hier moeten we eerst betalen. 200 Riaal voor onze truck. Dit is veertig eurootjes. Hiervoor moet hij eerst pinnen en ik blijf bij Jasser zitten. Zijn Engels is erg belabberd, maar tsjonge wat een aardige vent. Ik krijg nog meer koek en een sapje, super. Wanneer we voor de Daf betaald hebben lopen we naar een ander gebouw met Jasser die ons helpt, Boor zit nog steeds achterin...

Om een uur of vier mogen we hem eruit halen en voorin doen, geloof het of niet, geen poepje of plasje gedaan en dat in slechts 26 uur achterin... Wel een beetje kots, maar ach, mij hoor je niet klagen, geweldig! Om vijf uur mag Boor eindelijk even lopen en is alles geregeld. Jasser nodigt ons zelfs nog uit voor een diner en een overnachting bij hem en zijn vrouw thuis, maar we moeten echt gaan rijden, we hebben maar twee dagen om de grens met Jordanië te halen. Met een politiewagen voor ons met loeiende sirenes en lichten worden we haven uitgeloosd, voel me wel een beetje belangrijk nu!

De eerste avond komen we niet eens uit jeddah, we slapen langs de snelweg bij de ingang van een kinderpark, nadat Kari toestemming hiervoor heeft gevraagd. Die avond doen we de Daf opruimen schoonmaken en eten we een hele kip met rijst die we net gekocht hebben. We liggen die avond om elf uur in bed. Om drie uur ís nachts worden we gewekt, de Daf moet even verzet, want er is een meneer die bij de pijpen moet die blijkbaar achter ons liggen...De volgende morgen gaat ons wekkertje alweer om een uurtje of vijf... we rijden om half zeven weg en wanneer we de afslag Medina of Haql hebben, seint Walter achter ons. We stoppen langs de snelweg en stappen uit. Kari wil dolgraag naar Medinah, ze heeft namelijk veel mensen beloofd voor hen te bidden. We spreken af elkaar later weer te treffen en dan verder te kijken. Deze dag rijden we maar liefst 660 kilometertjes. We stoppen om vijf uur en eten rijst met een beetje rundvlees van langs de weg, lekker. Ook maak ik huzarensalade voor de volgende dag op brood. Die avond halen Walter en Kari het niet om ons te treffen, ze hebben namelijk een klapband gehad onderweg en dat valt niet mee om te verwisselen in het donker.

De volgende ochtend rijden Henk en ik dan ook alleen verder naar de grens. Om een uurtje of twee komen we eraan en is alles snel geregeld aan de Saoedi zijde, mooi, op naar Jordanië!

Indrukjes van een kort Saudi bezoekje:
- We hebben hier een grote, volle zak met groenten en erg goed fruit gekocht voor maar zeven euro... super!
- 950 liter diesel tanken kost hier slechts 50 eurootjes!!!!
- De dames hier hebben vaaak geeneens een kijkvenstertje
- Alle mannen lopen in een gewaad
- De kip is hier erg lekker: gril/ BBQ kip voor maar 3 á 4 eurootjes compleet met uitjes, rijst, ruccola en citroen en natuurlijk de nodige sausjes!

Kortom: Saoedi Arabië was kort, eten was lekker, maar man wat ben ik blij dat ik mijn haar weer mag laten wapperen in de wind!!!

 


Bekijk foto's van Egypte >